Acélgyapot - Első próbálkozás

Már régóta ki akartam próbálni, tavaly volt is egy kísérlet. Akkor nem sikerült, most viszont igen.

Miről is van szó? Az acélgyapotot fotózáshoz is fel lehet használni. Be kell rakni egy habverőbe, annak a végére kell egy madzagot kötni, az acélgyapotot öngyújtóval vagy elemmel be kell gyújtani, aztán a habverőt a madzaggal pörgetni, amíg az acélgyapot szikrázik, hosszú záridővel kell fotózni. Az eredmény:

A korábbi próbálkozásnál nem sikerült begyújtani az acélgyapotot. Akkor öngyújtóval próbálkoztunk. Most olyan elemmel, aminek a két pólusa egy oldalon van. Egy youtube-os videó szerint így hatékonyabb. Az elsőt viszonylag könnyen sikerült begyújtani, utána viszont nagyon nem akart sikerülni. De addig próbálgattam, amíg össze nem jött. Valószínűleg én gondoltam a túl a látott videó alapján. Nem kell, hogy nagy lángra kapjon, igazából 3-4 szikra ha van, akkor már érdemes elkezdeni pörgetni, úgy indul be igazán. Nem mértem meddig szikrázik. De tippre 1-2 perc között valahol. A pörgetés sebessége is meghatározza. Minél gyorsabban pörgetem, annál jobban szikrázik, de annál hamarabb is ég le. Van a neten hozzá leírás, de nem voltam elég alapos, úgyhogy a madzag két helyen is lenyúzta a bőröm. Nem kellemes, úgyhogy mindenképp kesztyűben ajánlott nekiállni. Ez volt az első érdemi teszt és egészen biztos vagyok benne, hogy fogok még ezzel a technikával játszani. Kajsza Danival voltunk István aknán. Ez inkább két emberes mutatvány, az egyik pörget, a másik kezeli a gépeket. Én amúgy is elhagytam megint a távkioldóm, úgyhogy nem is tudtam volna elindítani, maximum önkioldóval, de ez a begyújtás miatt lutri.

A beállítások kb úgy néznek ki, hogy iso 100-200, f8-10 és legalább 5 másodperces záridő, de nyugodtan mehet többre, akár 30-ra is. Attól függően, hogy mennyi szikrát akarunk a képen, meg hogy éppen hol is vagyunk. Zárt térben szerintem elég a rövidebb záridő, nyílt helyen viszont nyugodtan lehet 10-20 másodperc fölé is menni. Folytatása következik valamikor.