Boros fotózás

Készítettem pár képet borral és borosüveggel, ehhez jön most a leírás. Mintakép:

Werkfotó:

A képen látható módon rendeztem el a felszerelést. Két ledlámpát használtam, hogy a poháron és az üvegen a fénycsík annyira szimmetrikus legyen, amennyire lehet. Vakuval is megoldható, csak sokkal küzdelmesebb egy rakás tesztképet készíteni, mint az lcd-n megnézni folyamatos fénnyel, hogy milyen lesz az eredmény. A fotózáshoz egy poharat és egy borosüveget használtam, mert több üveggel és pohárral nem lehetne úgy lefotózni, ahogy a mintaképen van.

A pohár mellett két oldalt hungarocell lap van, aminek a belső fele feketére van festve, hogy a tükröződéseket csökkentse. Az ideális az lenne, ha a helység feketére lenne festve, mert a fehér falra jutó fény miatt annak a tükröződése így is látszott valamennyire, így azt feldolgozáskor kellett szépen beállítani/javítani. A pohárnak lehető legtisztábbnak kell lennie, mert a legapróbb porszem/sérülés is látszik rajta ilyen fényben és bár letöröltem fotózás előtt, így is kellett utólag javítgatni.

Ahol a bor mozog a pohárban, az két képből van összerakva. Az alapképen a pohár nyugalmi állapotban van. A többinél pedig kézzel bemozdítom a pohár talpánál fogva. A pohár mozgatása közben távkioldóval kb 40-60 képet készítettem úgy, hogy a leden kívül még 1-1 vakut raktam a szoftboxba a plusz fényerő miatt, így a gép maximális vakuszinkron idejével tudtam fotózni (1/250-el).Feldolgozáskor a kézzel bemozgatott poharas képeken a pohár alját kicseréltem az alapképpel, hogy a kezem ne látszódjon. Végül feldolgozáskor tetszés szerint egymás mellé raktam az üveget és/vagy a borospohárról készült különféle verziókat:

Készült kék hátteres verzió is üres poharakkal:

Itt annyi a különbség, hogy a fekete háttérre villantottam egy vakuval, amire kék színszűrőt raktam. A projektnek nincs vége. Az első kör jól zárult. Mondjuk a bemozgatott borospoharas képek készítésekor az üveglap, a padló és én is könyékig boros lettem, de megérte. 🙂