Boros fotózás

Készítettem pár képet borral és borosüveggel, ehhez jön most a leírás…

Mintakép:

Red wine bottles and splashing red wine in glasses on dark background

Werkfotó:

102725150_1708712979280275_9206253949401614012_n

A képen látható módon rendeztem el a felszerelést. Két ledlámpát használtam, hogy a poháron és az üvegen a fénycsík annyira szimmetrikus legyen, amennyire lehet. Vakuval is megoldható, csak sokkal küzdelmesebb egy rakás tesztképet készíteni, mint az lcd-n megnézni folyamatos fénnyel, hogy milyen lesz az eredmény. A fotózáshoz egy poharat és egy borosüveget használtam, mert több üveggel és pohárral nem lehetne úgy lefotózni, ahogy a mintaképen van.

A pohár mellett két oldalt hungarocell lap van, aminek a belső fele feketére van festve, hogy a tükröződéseket csökkentse. Az ideális az lenne, ha a helység feketére lenne festve, mert a fehér falra jutó fény miatt annak a tükröződése így is látszott valamennyire, így azt feldolgozáskor kellett szépen beállítani/javítani. A pohárnak lehető legtisztábbnak kell lennie, mert a legapróbb porszem/sérülés is látszik rajta ilyen fényben és bár letöröltem fotózás előtt, így is kellett utólag javítgatni.

Ahol a bor mozog a pohárban, az két képből van összerakva. Az alapképen a pohár nyugalmi állapotban van. A többinél pedig kézzel bemozdítom a pohár talpánál fogva. A pohár mozgatása közben távkioldóval kb 40-60 képet készítettem úgy, hogy a leden kívül még 1-1 vakut raktam a szoftboxba a plusz fényerő miatt, így a gép maximális vakuszinkron idejével tudtam fotózni (1/250-el).Feldolgozáskor a kézzel bemozgatott poharas képeken a pohár alját kicseréltem az alapképpel, hogy a kezem ne látszódjon. Végül feldolgozáskor tetszés szerint egymás mellé raktam az üveget és/vagy a borospohárról készült különféle verziókat:

Red wine bottle and splashing wine in glass on dark background
Red wine bottle and splashing wine in glass on dark background

Red wine bottle and splashing wine in glasses on dark background

Splashing red wine in glasses on dark background

Splashing red wine in glasses on dark background

Red wine bottles and splashing red wine in glasses on dark background

Red wine bottles and red wine in glasses on dark background

Készült kék hátteres verzió is üres poharakkal:

Red wine bottle and empty glasses on blue background

Itt annyi a különbség, hogy a fekete háttérre villantottam egy vakuval, amire kék színszűrőt raktam. A projektnek nincs vége. Az első kör jól zárult. Mondjuk a bemozgatott borospoharas képek készítésekor az üveglap, a padló és én is könyékig boros lettem, de megérte. 🙂

Vélemény, hozzászólás?