Gigapanoráma

Érdekességképp és a kihívás kedvéért készítettem néhány gigapanorámát.

Az óriási méret miatt egy direkt ilyen céllal működő oldalra vannak feltöltve. Az oldalamról is elérhetőek.

Maga a panoráma képek készítése egy külön műfaj. Nagyon szeretem, mert így a világnak egy nagyobb szeletét lehet visszaadni. Egy-egy jó képet bárki képes meglőni, akár egy kis szerencsével. A panoráma más. Célszerű megtervezni, hogy mit is akarok visszaadni. Az alapképeket eszerint kell elkészíteni. Ha ezek jól sikerülnek, az már fél siker. De a nagyobb munka még mindig ezután van. Fel kell dolgozni a képeket, majd összeilleszteni. A szép, lehetőleg hiba nélküli összeillesztés a legnehezebb feladat.

Készítettem Pécsen a 17 emeletes tetejéről egy gigapanorámát, ami 170 képből áll. Ez már olyan adatmennyiség, amivel keményen megküzdött az i7-es proci, meg a 16GB RAM. A végső kép 105668×17612 pixel méretű.

A panorámafotózás az a fajta kikapcsolódás számomra, ami teljesen eltereli a figyelmem minden másról. Ezért néha már öncélúan űzöm a panorámák készítést. A gigapanorámában a hatalmas méret miatt plusz kihívás van, ilyet nem csinál mindenki. Részben ezért is érdekes nekem. A későbbiekben tervezem még hasonló képek készítését.

A gigapanorámák itt érhetőek el:

Pécs a 17 emeletes tetejéről, minden hónapban készítettem egy panorámát ugyanonnan:

http://gigapan.com/gigapans/194760

 

Szintén a 17 emeletesről egyetlen óriási panoráma:

http://gigapan.com/gigapans/189527

 

Budapest a Citadellától, gigapanoráma a kékórában:

http://gigapan.com/gigapans/189180

 

Pécs gigapanoráma a Tubesről:

http://gigapan.com/gigapans/189142