Pécs 17 emeletes gigapanoráma

Pár éve a neten láttam először ilyen hatalmas, több gigapixeles panorámát. Az ilyen képek inkább érdekesség számba mennek szerintem, de jól el lehet játszani velük.

A 17 emeletes tetejére előzetes egyeztetéssel, engedéllyel mentem fel. Egy készülő 12 hónap panoráma projekt volt az alap indíték. De egyik alkalommal, ha már ott voltam, gondoltam lövök egy gigapanorámát. Szép tiszta volt a légkör, úgyhogy kihasználtam a lehetőséget.

Készítettem 4 sorban, 170 darab fényképet. Ezeket Lightroom-ban feldolgoztam, majd a megmunkált, tif-be exportált képeket Photoshop-ban illesztettem össze. Ez volt a legnehezebb feladat az egész projektben. A legjobb minőség érdekében használtam a tif formátumot, csak ez azt eredményezte, hogy a feldolgozott alapképek közel 23GB helyet foglaltak. Alapvetően szerintem az a legjobb módszer, ha az összes képet egyszerre behúzom ps-be és úgy hagyom, hogy összeillessze. Ennyi képnél viszont nem mindig ez adja a legjobb eredményt. Hiába igyekeztem Lightroom-ban a lehető legjobban kiegyenlíteni a képeket, amikor a ps összerakta, nem tudta egyenletesre keverni az árnyalatokat. Úgyhogy mást kellett megpróbálni. Próbáltam csoportokba rendezni és kisebb darabokból összerakni a végleges képet. Nem emlékszem pontosan hányadik próbálkozásra sikerült összerakni, de az biztos, hogy nagyon nagy küzdés volt és kb 1 hétig próbálkoztam, mire a mostani állapotot sikerült elérni.

Az összeillesztést a saját számítógépemmel, i7-es procival, 16GB RAM-al végeztem. Amikor a RAM megtelt, a vinyókra kerültek az ideiglenes fájlok és volt, amikor 4-500GB helyet is elfoglaltak.

A végeredmény egy 105668×17612 pixel méretű kép lett, amit 300 DPI-vel korrekt minőségben ki lehetne nyomtatni körülbelül 860×140 centis méretben.

A képek elkészítéséhez egy Nikon D750-es vázat és egy Tamron SP AF 70-200 mm F/2,8 Di LD IF Macro objektívet használtam 200mm-en.

A kép teljes méretében itt érhető el:

http://gigapan.com/gigapans/189527

Közben eszembe jutott az elkészítés apropója is. Idén bontották le a magasházat és akartam egy nagy képet Pécsről, amin még rajta van a 25-ös. A vélemények megoszlanak a magasházról, de minden pozitív vagy negatív  érzéstől függetlenül, meghatározó eleme volt a város látképének, tájékozódási pont volt. Ami mára megszűnt létezni.

A 17-esről készülő 12 hónap panoráma is ezért jutott eszembe, az a projekt a bontásról, a város látképének változásáról szól. Amint elkészül, jön az is.