Of wood and water

Üdvözlök minden kedves látogatót!

Hosszú volt az idáig vezető út, de eljött ez a nap is! Először is szeretném megköszönni Lakatos Dávidnak az oldalam megalkotásába fektetett időt és energiát, továbbá minden barátomnak, ismerősömnek, aki az indulás előtt véleményével, építő kritikával és ötlettel hozzájárult a mostani forma eléréséhez!

Az első bejegyzés az Of wood and water című kisfilmhez kiegészítő, ehhez:

A Flyingeyes (flyingeyes.hu) csapatával együttműködve készült. Folytatása a Woods című kisfilmnek, amit a Flying tavaly csak drónnal készített. Hónapokkal ezelőtt, egy Ricsivel folytatott beszélgetés során került szóba, hogy kellene egy Woods 2 kisfilmet forgatni. Elkezdődött az ötletelés. Mivel a drónozás mellett most már kézikamera, stabilizátor és slider is rendelkezésükre áll, új lehetőségek nyíltak meg. Az én részemről elsősorban time lapse-ekkel és fényképekkel egészült ki a projekt.

Első körben a helyszíneket kellett kitalálni. Ötlet volt bőven, Baranya megyében sok szép hely van. Tisztáztuk a lehetséges helyszíneket és a körülbelüli sorrendet. Az időjárás szerencsére nem volt szempont, mert bármilyen időjárási körülmények belefértek a projekt kereteibe. A necces kérdés a teljesen szabad hétvége összeszervezése volt, de minden összeállt. Végül négy fős csapat jött össze. Ricsi és Gergő a Flyingból. Peti, aki a Woods kisfilm hatására kezdett el gyakrabban a természetbe járni és én. A dolog szépsége, hogy bár rengeteg időt és energiát fektettünk ebbe a projektbe, mégis inkább kikapcsolódás volt, számomra legalábbis mindenképpen. Idén sajnos sokkal kevesebbet kirándultam, mint amennyit szerettem volna. Ricsivel azt beszéltük, hogy a sok munka és a folyamatos pörgésből ki kell egy kicsit szabadulni, szünetet kell tartani. Ez a projekt erről szólt részben, másrészt arról, hogy olyat alkossunk, amiben benne van a látásmódunk. Hogy kikapcsolódásként szabadon engedjük magunkat, a lehetőségekhez mérten az ötleteinket. Rengeteget tanultunk ezen a hétvégén és a következő hetekben, amikor feldolgoztuk az anyagokat.

Október 15-én kora reggel összegyűltünk és útnak indultunk. Első úti célunk a Herman Ottó tó volt. Miután letettük a kocsit, összeraktuk a felszerelést:

dsc_5528

Kellemes időt fogtunk ki. Itt kezdtük a “munkát”:

dsc_5538

dsc_5540

Peti volt a hangulatfelelős, jó munkát végzett 😀 A tó partján haladtunk, készültek az anyagok. Elmentünk egészen a Herman Ottó tó Kovácsszénája felőli végéig:

dsc_5554

dsc_5859

dsc_5862

dsc_5867

dsc_5869

dsc_5895

dsc_5898

dsc_5865

 

Innen átmentünk a kovácsszénájai tóhoz, itt volt egy kis különfeladat. Mivel a Flying Pestről jött, így nekik csak a hétvége játszott. Én viszont már hét közben is kimentem és készítettem pár time lapse-nek valót. Eközben történt egy sajnálatos incidens. Kováncsszénájánál a tó fölött van egy kis híd. Ezen a hídon akartam lőni egy sorozatot kicsit nagyobb látószöggel. A híd viszont belátszott a képbe. Ezért arra gondoltam, hogy az állvány egyik lábát kilógatom a hídról. Ahhoz, hogy ezt az állvány és a gép beejtésének megkockáztatása nélkül tudjam megtenni, le kellett súlyoznom a másik két lábat. Ehhez a fotós hátizsákot akartam használni. Előtte éjszakás voltam, nem túl friss, úgyhogy elfelejtettem, hogy a táskát nem zipzáraztam vissza. Mikor megfogtam a táskát és felemeltem volna, kiesett a fix 50-es objektív. Láttam ahogy gurul a híd széle felé és pár gondolat futott át az agyamon. Ha hirtelen rámozdulok, akkor kockáztatom, hogy esetleg a gépet az állvánnyal együtt belököm a vízbe. A táskából mi tud még kiesni, ami még drágább, mint az 50-es? Mire a végére értem, a nikon 50mm 1.8g obi elhagyta a hidat, a vizet elérve pedig befejezte a velem való közös munkát. Ilyen “szörnyűséget” még nem éltem át. Borzalmas volt látni, ahogy beesett a vízbe. Szerintem percekig nem is nagyon tudtam mit reagálni. A levegő és a víz is hideg volt, a víz mélysége ismeretlen, a kihalászáshoz megfelelő eszköz nem volt nálam. Plusz már akkor arra gondoltam, hogy ennek az obinak annyi, biztos befolyt a víz mindenhová és gazdaságosan nem lehet megjavíttatni. Az első sokk után nem nagyon volt mit tenni, folytattam a fotózást. Miután elmeséltem Ricsinek, az az ötlet merült fel, hogy amikor megyünk forgatni, akkor viszünk egy szákot, hátha azzal sikerül kiszedni. Ez a baleset a forgatás előtt történt, szerdán délelőtt. Szóval a feladat adott volt. A Pityutól kölcsön kapott szákkal először én próbálkoztam, hiába. Aztán, hogy haladjunk is, Peti átvette a szákot, én a projektre tudtam figyelni. Egyszer csak Peti jelzett, hogy szerinte meg van. Így is volt. Sikerült kihalászni, ebben az állapotban..:

dsc_5916

dsc_5918

dsc_5919 dsc_5920

Szóval meglett. A víz természetesen belefolyt és sikerült majdnem visszaejteni.. A Nikon magyarországi képviseletének írtam, bár nem sok reményt fűztem hozzá. A válaszukban ők is arra jutottak, hogy költséghatékonyan nem lehetne megjavíttatni. Úgyhogy most a polcon pihen és arra vár, hogy szétszedjem. Mivel objektívet még nem szedtem szét és kíváncsi vagyok, jobb híján erre a sorsra fog jutni szegény. Ahogy azt sejteni lehet egy ilyen balfaszkodás után, a srácok ezzel szívták a vérem egész hétvégén az Obi nincs Kenobitól az 50-50% esély van rá, hogy meglegyen-ig. Nem kíméltek, ilyen ez a popszakma. A mellékvágány után és közben is folytatódott a forgatás:

dsc_5906 dsc_5913

dsc_5914

Miután végeztünk itt. Egy pihenővel egybekötött aksitöltés után lementünk Mánfára. Onnan gyalogoltunk fel a Melegmányi völgybe. A mésztufalépcsőket néztük ki előre, de sajnos alig volt víz, így nem volt annyira látványos, mint szerettük volna. Azért megoldottuk. Így is bőven voltak szép helyek út közben:

dsc_5976 dsc_5989

dsc_6607 dsc_6610

dsc_5974

Ennyi volt szombatra. Szépen elment az idő, de nagyon jól telt. Vasárnap szintén egy szép völgyes vízeséses helyre mentünk.

dsc_7021 dsc_7020

dsc_7017

Itt aznap nem túl sok képet lőttem. Idő közben realizáltuk, hogy hiába igyekeztünk elég időt hagyni mindenre, így is kevés lett. A Drávát úgy ahogy van, átraktuk egy másik hétvégére. Miután az első helyszínen végeztünk, átmentünk Óbányára. A kocsiból kiszállva, a felszerelés előpakolása közben vettük észre, hogy hiányzik a gimbal. Sikerült ott hagyni a másik helyen. Kis tanakodás utána Gergő elindult vissza kocsival, mi pedig hárman indultunk tovább, hogy a forgatás ne álljon le. A gimbal is meglett szerencsére. Az eset nagy tanulsága, hogyha így megyünk többünk felszerelésével és váltva visszük a dolgokat, akkor jobban oda kell figyelni.

Óbánya hálás helyszín, megérte odamenni. Jó körülmények is voltak. Úgyhogy jó anyagokat tudtunk felvenni. A kis incidenssel együtt is jól sikerült a vasárnap is:

dsc_7331 dsc_7381

dsc_7386 dsc_7387

dsc_7388

Két héttel később következett a folytatás. Ekkor Gergő egyéb elfoglaltsága miatt nem tudott velünk jönni, úgyhogy Ricsivel és Petivel hárman vágtunk neki a Drávának. Itt a lehetőségek tárháza várt ránk, az idő volt a szűk keresztmetszet. Az egyik konklúzió az volt, hogy Óbányán, a Melegmányi völgyben is 1 napot simán el lehet tölteni, de akár 2-3-at is úgy, hogy legyen bőven idő körbejárni egy témát. Ne kelljen kapkodni. A magam részéről el tudom képzelni, hogy legyen harmadik rész, amire még több időt szánnánk és a felszerelés további fejlődésével még jobb minőséget lehet elérni. De ezt majd meglátjuk. Tehát a Dráva. Voltunk már itt korábban egyszer Ricsivel meg egy kisebb társasággal. Én már előtte jártam itt és az a kirándulás a korábbi élmények miatt inspirálódott. Eredetileg Gyurka pajtásom mutatta a Dráva egyik holtágát és a szűk környezetét. De még így is csak egy kis szeletét ismertem a területnek. Peti sokkal jobban ismeri, úgyhogy rá hagyatkoztunk. Nem kellett csalódni, elképesztően szép helyekre vitt minket.

Voltunk kint a Dráva mellett több helyen:

dsc_1257 dsc_1476

dsc_1477 dsc_1480

Voltunk annál a holtágnál, ahová már többször kirándultam. Itt meg is álltunk kicsit pihenni. Ami engem itt kicsit zavart, hogy mintha irtottak volna a környéken és kevesebb fa lett volna. Ettől függetlenül még mindig szép volt a maga nemében:

dsc_1427 dsc_1433

dsc_1436 dsc_1446

dsc_1443

Innen aztán mentünk tovább egy ilyen belvizes-holtágas helyre, amihez kb annyi volt az instrukció, hogy “itt valahol be kell menni egy ösvényen” 😀 Mindenesetre megtaláltuk:

dsc_1269 dsc_1271

dsc_1340 dsc_1357

Nekem aznap ez a hely tetszett a legjobban. Egyrészt volt egy hangulata. Másrészt két élőlény is viszonylag közel volt hozzánk. Az egyik egy nagy szarvas volt. Ricsivel ketten láttuk, ahogy tőlünk talán 30 méterre beugrik a vízzel borított területre, átkel és eltűnik az erdőben. Talán 3 másodpercig ha láttuk, próbáltam lefotózni, de nagyjából esélytelen volt a dolog. Minden esetre szép jelenet volt, szóba került, hogy visszamegyünk valamikor, esetleg ott alvósan még inkább kikapcsolódás jelleggel. Bízom benne, hogy sikerül majd ezt összehozni. Szóval ez volt az egyik, a másik pedig a jégmadár. Élőben még nem láttam és túl közel kerülni most sem sikerült hozzá. A tükörobival sikerült pár képet lőni róla, de inkább csak dokumentálásként, közben Ricsi is pont repült a drónnal:

dsc_1374 dsc_1375

dsc_1382 dsc_1410

Összegezve. Két hétvége alatt 3 nap túra, rengeteg élmény, kikapcsolódás, iszonyatos mennyiségű anyaggal gazdagodtunk. Rengeteg hasznos tapasztaltot gyűjtöttünk. Egy élmény volt! Köszi srácok!

A hétvégéken kívül én még elmászkáltam több helyre, meg a forgatások bizonyos helyszíneire is visszatértem még. Ez a plusz kiegészítése részemről az egész projektnek és hozzá kapcsolódó kirándulásoknak, még pár kép formájában:

dsc_2111 dsc_2122-hdr

dsc_2123 dsc_2129-hdr

dsc_2135-hdr dsc_2142

dsc_2143-hdr dsc_2153

dsc_2688 dsc_2698

dsc_2700 dsc_2707

dsc_2746 dsc_2751

dsc_3172 dsc_3232

dsc_3259 dsc_3260

dsc_3262-hdr dsc_3265

dsc_3268 dsc_3269

dsc_3274

dsc_3303

dsc_3312

dsc_2104

2016-11-07-herman-otto-to-panorama-04-22016-11-07-harmashegy-panorama-01

További képeim az mdenes.hu-n

Vélemény, hozzászólás?